top of page
Untitled-1 (1).jpg
Lav din helt egen børsterobot!
IMG_20231115_200553_edited.jpg

Her er, hvad du skal bruge for at bygge din egen børsterobot!

- 1 vibrationsmotor
- 1 batteri
- 1 børstehoved
- 2 piberensere
- lidt forskelligt dobbeltklistrerende tape
- 2 rulleøjne
- 1 saks

Test batteriet og motoren

- Sæt den ene ledning i toppen af batteriet og den anden ledning i bunden, så er den nemlig i kredsløb og får strøm.

- Motoren skal dreje kraftigt rundt, og vibrerer!

Motoren vibrer fordi den kommer i ubalance, det gør den fordi den drejer så hurtigt rundt, faktisk 50.000 gange i minuttet! Og når den drejer så hurtigt kommer den i ubalance, fordi den vejer mere i den ene side end den anden, prøv at hold noget tungt i den ene arm, og så drej rundt om dig selv, du kan måske også mærke du kommer i ubalance?
 
Vidste du at den lille motor som, vi bruger til en børsterobot, er den samme som i en telefon eller i en elektrisk tandbørste?

IMG_20231115_200912_edited.jpg

Test batteriet og motoren

- Sæt motoren godt fast på toppen af tandbørstehovedet.

- Brug det dobbeltklæbende. Protip: hvis man tager den første side tape af først, og så putter den på børsten, og så kan man derefter tage den anden side af, når det sidder fast!

- Sørg for, at vægten på motoren kan dreje rundt uden at ramme tandbørsten.

Påsæt ledningen

- Tag den ene ledning, og sæt den fast på det dobbeltklæbbende tape.

Sæt batteriet på

- Sæt den ene side af batteriet fast oven på ledningen, prøv at tage den anden ledning og putte den oven på den anden side af batteriet. Hvad sker der?

Vidste du at... man kan bytte om på ledningerne ved denne her motor? Normalt skal rød ledning til den ene side af batteriet, og omvendt. Men i dette tilfælde er det ligemeget! Hvis man bytter dem rundt, kører motoren bare den anden vej, gør det noget forskel når den kører?

Sæt batteriet på

- Tag det mellemste stykke dobbeltklæbende tape, og sæt det fast på ledningen. (Men behold den anden side af det dobbelt-klæbende på.

- Nu kan du sætte
ledningen fast, og
tage den af igen!
Lidt ligesom en
knap ik'?


 

Sæt rulleøjnene fast, og giv robotten liv!

- Brug de to små stykker tape, til at sætte øjnene fast.

- Ser det ikke sjovt ud, når motoren er i gang, og den ryster, ser øjnene ikke sjove ud?


 

Støtte ben 

- Prøv at sætte robotten i gang, du har måske lagt mærke til at den ikke holder balancen særligt godt...

- Derfor skal den selvfølgelig have et støtteben, gør som på billederne, og bind piberenserne sammen.


 

Så er du næsten færdig!

- Sæt støttebenene fast mellem batteri og motor. Der skulle gerne være et lille stykke tape der er synligt mellem motoren og batteriet, og her kan du sætte støttebenene fast.

- Ta daaa! Du er færdig, kører den ikke meget bedre nu, min ser i hvertfald sjov ud, og kører lynhurtigt! Vidste du at robotten, kører i den retning, hvor der er mest vægt, fordi den tilter?


 

Vidste du at ...

En børsterobot minder meget om en kænguru stylte. For eksempel hopper man op og ned på en kænguru stylte. Vibrationsmotoren gør det samme med tandbørstehovedet - den hopper op og ned. For at bevæge sig fremad på en kænguru stylte, vipper man den fremad, mens man hopper. På samme måde vipper alle børsterne på robotten. Fordi vibrationsmotoren får robotten til at hoppe op og ned og så bevæger den sig!
 

Prøv det her nu, og leg med botten!

- Bot-bowling. Stil en masse små genstande op, som din robot kan vælte. Slip din bot løs. Hvor mange ramte den?

- Du kan også bruge den til at lave dine egne robotmalerier. Da robotten strejfer rundt overalt, er det en god idé at male inde i en kasse eller et beskyttet område. Dyp børstehårene i hobbymaling, og lad robotten få frit løb til at skabe sjove malerier!

Har du lavet en sej robot eller et sejt maleri? Lav et opslag på et socialmedie med hashtagget #nerdcamp vi vil vildt gerne se hvad du har lavet!

 

bottom of page